„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Cel projektu
-
Opracowanie i wdroĆŒenie znacznie udoskonalonych produktów, w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach ĆŒywieniowych.
-
Opracowanie i wdroĆŒenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów (obróbki termicznej nasion i orzechów).
-
Opracowanie i wdroĆŒenie nowej metody marketingu dotyczÄ cej wprowadzania do obrotu produktów.
WartoĆÄ przyznanej pomocy: 2 483 022,00 PLN