„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ…ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ…ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoÅ›ci żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaÅ‚ów żywnoÅ›ciowych, wspóÅ‚finansowana jest ze Å›rodków Unii Europejskiej w ramach dziaÅ‚ania 16. WspóÅ‚praca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaÅ‚o uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sÅ‚onecznika, orzechy wÅ‚oskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaÅ‚y), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym.
Wyniki
Opis osiÄ…gniÄ™tych celów:
a) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonych produktów w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach żywieniowych,
b) opracowanie i wdrożenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów – obróbki termicznej nasion i orzechów,
c) opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingu dotyczÄ…cej wprowadzania do obrotu produktów,
GÅ‚ówne zrealizowane zadania:
​
1. Weryfikacja i optymalizacja procesu prażenia mikrofalowego jak i konwencjonalnego (pod kątem stosowania go w warunkach przemysłowych w zakładzie przedsiębiorcy),
​
2. Wykonanie badaÅ„ przechowalniczych (20 prób technologicznych) surowców prażonych mikrofalowo wg zoptymalizowanych parametrów, dla różnych czasów przechowywania,
​
3. Opracowanie skÅ‚adu 3 mieszanek pestek i orzechów o innowacyjnym zastosowaniu (pożądana ilość i proporcje kwasów tÅ‚uszczowych),
​
4. Analiza zawartoÅ›ci w przygotowanych mieszankach pestek i orzechów.
​
Osiągnięte rezultaty:
​
1. Wdrożono innowacyjnÄ… technologiÄ™ przetwórstwa, w której uzyskane nasiona i orzechy charakteryzujÄ… siÄ™ zdecydowanie lepszymi parametrami sensorycznymi (zapach, barwa, smak). Parametry żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym. Obniżone ciÅ›nienie powoduje Å‚agodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tÅ‚uszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Sprzyja to możliwoÅ›ci dÅ‚uższego przechowywania produktów, prażenie mikrofalowe powoduje niższÄ… podatność na jeÅ‚czenie orzechów i pestek.
​
2. Wyniki prac rozwojowych, okreÅ›lajÄ…ce najbardziej pożądane parametry procesu, zostaÅ‚y wdrożone w zakÅ‚adzie produkcyjnym Bakalland na zakupionych maszynach i urzÄ…dzeniach. Uruchomiona zostaÅ‚a również produkcja innowacyjnych mieszanek nasion i orzechów, których skÅ‚ad recepturowy zostaÅ‚ opracowany w toku prac rozwojowych.
​
GÅ‚ówne korzyÅ›ci, wynikajÄ…ce z zastosowania rezultatów operacji:
​
1. Prażenie nasion i orzechów metodÄ… mikrofalowÄ… pozwoliÅ‚o uzyskać produkty o lepszych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach wskazanych w czasie badaÅ„,
​
2. Obniżone ciÅ›nienie warunkuje Å‚agodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tÅ‚uszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Dodatkowo na skutek objÄ™toÅ›ciowego grzania mikrofalami można uzyskać produkt o podwyższonej objÄ™toÅ›ci na skutek bardzo gwaÅ‚townego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu,
​
3. Wyprażone nowÄ… metodÄ… nasiona i orzechy oferowane sÄ… w formie mieszanek do bezpoÅ›redniego spożycia, o podwyższonych walorach odżywczych (gama mieszanek pestek i orzechów bogata w istotne skÅ‚adniki odżywcze stanowiÄ…cych idealne uzupeÅ‚nienie diet prozdrowotnych),
​
4. Opracowane zostaÅ‚y trzy mieszanki orzechów i pestek dedykowanych dla różnych grup ludnoÅ›ci, w których to mieszankach znajdujÄ… siÄ™ korzystne proporcje kwasów tÅ‚uszczowych oraz innych wartoÅ›ci odżywczych wspomagajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwe funkcjonowanie organizmu:
​
a) Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciąży,
b) Mieszanka dla osób intensywnie uprawiajÄ…cych sport,
c) Przekąska dla młodzieży.