„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Wyniki
Opis osiÄ gniÄtych celów:
a) opracowanie i wdroĆŒenie znacznie udoskonalonych produktów w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach ĆŒywieniowych,
b) opracowanie i wdroĆŒenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów – obróbki termicznej nasion i orzechów,
c) opracowanie i wdroĆŒenie nowej metody marketingu dotyczÄ cej wprowadzania do obrotu produktów,
GĆówne zrealizowane zadania:
â
1. Weryfikacja i optymalizacja procesu praĆŒenia mikrofalowego jak i konwencjonalnego (pod kÄ tem stosowania go w warunkach przemysĆowych w zakĆadzie przedsiÄbiorcy),
â
2. Wykonanie badaĆ przechowalniczych (20 prób technologicznych) surowców praĆŒonych mikrofalowo wg zoptymalizowanych parametrów, dla róĆŒnych czasów przechowywania,
â
3. Opracowanie skĆadu 3 mieszanek pestek i orzechów o innowacyjnym zastosowaniu (poĆŒÄ dana iloĆÄ i proporcje kwasów tĆuszczowych),
â
4. Analiza zawartoĆci w przygotowanych mieszankach pestek i orzechów.
â
OsiÄ gniÄte rezultaty:
â
1. WdroĆŒono innowacyjnÄ technologiÄ przetwórstwa, w której uzyskane nasiona i orzechy charakteryzujÄ siÄ zdecydowanie lepszymi parametrami sensorycznymi (zapach, barwa, smak). Parametry ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym. ObniĆŒone ciĆnienie powoduje Ćagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ danemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tĆuszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Sprzyja to moĆŒliwoĆci dĆuĆŒszego przechowywania produktów, praĆŒenie mikrofalowe powoduje niĆŒszÄ podatnoĆÄ na jeĆczenie orzechów i pestek.
â
2. Wyniki prac rozwojowych, okreĆlajÄ ce najbardziej poĆŒÄ dane parametry procesu, zostaĆy wdroĆŒone w zakĆadzie produkcyjnym Bakalland na zakupionych maszynach i urzÄ dzeniach. Uruchomiona zostaĆa równieĆŒ produkcja innowacyjnych mieszanek nasion i orzechów, których skĆad recepturowy zostaĆ opracowany w toku prac rozwojowych.
â
GĆówne korzyĆci, wynikajÄ ce z zastosowania rezultatów operacji:
â
1. PraĆŒenie nasion i orzechów metodÄ mikrofalowÄ pozwoliĆo uzyskaÄ produkty o lepszych wĆaĆciwoĆciach wskazanych w czasie badaĆ,
â
2. ObniĆŒone ciĆnienie warunkuje Ćagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ danemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tĆuszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Dodatkowo na skutek objÄtoĆciowego grzania mikrofalami moĆŒna uzyskaÄ produkt o podwyĆŒszonej objÄtoĆci na skutek bardzo gwaĆtownego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu,
â
3. WypraĆŒone nowÄ metodÄ nasiona i orzechy oferowane sÄ w formie mieszanek do bezpoĆredniego spoĆŒycia, o podwyĆŒszonych walorach odĆŒywczych (gama mieszanek pestek i orzechów bogata w istotne skĆadniki odĆŒywcze stanowiÄ cych idealne uzupeĆnienie diet prozdrowotnych),
â
4. Opracowane zostaĆy trzy mieszanki orzechów i pestek dedykowanych dla róĆŒnych grup ludnoĆci, w których to mieszankach znajdujÄ siÄ korzystne proporcje kwasów tĆuszczowych oraz innych wartoĆci odĆŒywczych wspomagajÄ cych wĆaĆciwe funkcjonowanie organizmu:
â
a) Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciÄ ĆŒy,
b) Mieszanka dla osób intensywnie uprawiajÄ cych sport,
c) PrzekÄ ska dla mĆodzieĆŒy.