top of page

Wyniki

Opis osiÄ…gniÄ™tych celów:

a) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonych produktów w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach żywieniowych,

b) opracowanie i wdrożenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów – obróbki termicznej nasion i orzechów,

c) opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingu dotyczÄ…cej wprowadzania do obrotu produktów,

GÅ‚ówne zrealizowane zadania:

​

1. Weryfikacja i optymalizacja procesu prażenia mikrofalowego jak i konwencjonalnego (pod kątem stosowania go w warunkach przemysłowych w zakładzie przedsiębiorcy),

​

2. Wykonanie badaÅ„ przechowalniczych (20 prób technologicznych) surowców prażonych mikrofalowo wg zoptymalizowanych parametrów, dla różnych czasów przechowywania,

​

3. Opracowanie skÅ‚adu 3 mieszanek pestek i orzechów o innowacyjnym zastosowaniu (pożądana ilość i proporcje kwasów tÅ‚uszczowych),

​

4.   Analiza zawartoÅ›ci w przygotowanych mieszankach pestek i orzechów.

​

Osiągnięte rezultaty:

​

1. Wdrożono innowacyjnÄ… technologiÄ™ przetwórstwa, w której uzyskane nasiona i orzechy charakteryzujÄ… siÄ™ zdecydowanie lepszymi parametrami sensorycznymi (zapach, barwa, smak). Parametry żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym. Obniżone ciÅ›nienie powoduje Å‚agodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tÅ‚uszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Sprzyja to możliwoÅ›ci dÅ‚uższego przechowywania produktów, prażenie mikrofalowe powoduje niższÄ… podatność na jeÅ‚czenie orzechów i pestek.

​

2. Wyniki prac rozwojowych, okreÅ›lajÄ…ce najbardziej pożądane parametry procesu, zostaÅ‚y wdrożone w zakÅ‚adzie produkcyjnym Bakalland na zakupionych maszynach i urzÄ…dzeniach. Uruchomiona zostaÅ‚a również produkcja innowacyjnych mieszanek nasion i orzechów, których skÅ‚ad recepturowy zostaÅ‚ opracowany w toku prac rozwojowych.

​

GÅ‚ówne korzyÅ›ci, wynikajÄ…ce z zastosowania rezultatów operacji:

​

1. Prażenie nasion i orzechów metodÄ… mikrofalowÄ… pozwoliÅ‚o uzyskać produkty o lepszych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach wskazanych w czasie badaÅ„,

​

2. Obniżone ciÅ›nienie warunkuje Å‚agodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepożądanemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tÅ‚uszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Dodatkowo na skutek objÄ™toÅ›ciowego grzania mikrofalami można uzyskać produkt o podwyższonej objÄ™toÅ›ci na skutek bardzo gwaÅ‚townego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu,

​

3. Wyprażone nowÄ… metodÄ… nasiona i orzechy oferowane sÄ… w formie mieszanek do bezpoÅ›redniego spożycia, o podwyższonych walorach odżywczych (gama mieszanek pestek i orzechów bogata w istotne skÅ‚adniki odżywcze stanowiÄ…cych idealne uzupeÅ‚nienie diet prozdrowotnych),

​

4. Opracowane zostaÅ‚y trzy mieszanki orzechów i pestek dedykowanych dla różnych grup ludnoÅ›ci, w których to mieszankach znajdujÄ… siÄ™ korzystne proporcje kwasów tÅ‚uszczowych oraz innych wartoÅ›ci odżywczych wspomagajÄ…cych wÅ‚aÅ›ciwe funkcjonowanie organizmu:

​

a) Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciąży,

b) Mieszanka dla osób intensywnie uprawiajÄ…cych sport,

c) Przekąska dla młodzieży.

bottom of page