top of page

Wyniki

Opis osiągniętych celów:

a) opracowanie i wdroĆŒenie znacznie udoskonalonych produktów w postaci nasion i orzechów o lepszych cechach ĆŒywieniowych,

b) opracowanie i wdroĆŒenie nowej innowacyjnej technologii przetwórstwa produktów – obróbki termicznej nasion i orzechów,

c) opracowanie i wdroĆŒenie nowej metody marketingu dotyczącej wprowadzania do obrotu produktów,

GƂówne zrealizowane zadania:

​

1. Weryfikacja i optymalizacja procesu praĆŒenia mikrofalowego jak i konwencjonalnego (pod kątem stosowania go w warunkach przemysƂowych w zakƂadzie przedsiębiorcy),

​

2. Wykonanie badaƄ przechowalniczych (20 prób technologicznych) surowców praĆŒonych mikrofalowo wg zoptymalizowanych parametrów, dla róĆŒnych czasów przechowywania,

​

3. Opracowanie skƂadu 3 mieszanek pestek i orzechów o innowacyjnym zastosowaniu (poĆŒÄ…dana iloƛć i proporcje kwasów tƂuszczowych),

​

4.   Analiza zawartoƛci w przygotowanych mieszankach pestek i orzechów.

​

Osiągnięte rezultaty:

​

1. WdroĆŒono innowacyjną technologię przetwórstwa, w której uzyskane nasiona i orzechy charakteryzują się zdecydowanie lepszymi parametrami sensorycznymi (zapach, barwa, smak). Parametry ĆŒywnoƛciowe ulegƂy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe międzynarodowym. ObniĆŒone ciƛnienie powoduje Ƃagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ…danemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tƂuszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Sprzyja to moĆŒliwoƛci dƂuĆŒszego przechowywania produktów, praĆŒenie mikrofalowe powoduje niĆŒszą podatnoƛć na jeƂczenie orzechów i pestek.

​

2. Wyniki prac rozwojowych, okreƛlające najbardziej poĆŒÄ…dane parametry procesu, zostaƂy wdroĆŒone w zakƂadzie produkcyjnym Bakalland na zakupionych maszynach i urządzeniach. Uruchomiona zostaƂa równieĆŒ produkcja innowacyjnych mieszanek nasion i orzechów, których skƂad recepturowy zostaƂ opracowany w toku prac rozwojowych.

​

GƂówne korzyƛci, wynikające z zastosowania rezultatów operacji:

​

1. PraĆŒenie nasion i orzechów metodą mikrofalową pozwoliƂo uzyskać produkty o lepszych wƂaƛciwoƛciach wskazanych w czasie badaƄ,

​

2. ObniĆŒone ciƛnienie warunkuje Ƃagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ…danemu utlenianiu zawartych w materiale kwasów tƂuszczowych i rozpadowi substancji aktywnych. Dodatkowo na skutek objętoƛciowego grzania mikrofalami moĆŒna uzyskać produkt o podwyĆŒszonej objętoƛci na skutek bardzo gwaƂtownego odparowywania wody, tzw. efekt puffingu,

​

3. WypraĆŒone nową metodą nasiona i orzechy oferowane są w formie mieszanek do bezpoƛredniego spoĆŒycia, o podwyĆŒszonych walorach odĆŒywczych (gama mieszanek pestek i orzechów bogata w istotne skƂadniki odĆŒywcze stanowiących idealne uzupeƂnienie diet prozdrowotnych),

​

4. Opracowane zostaƂy trzy mieszanki orzechów i pestek dedykowanych dla róĆŒnych grup ludnoƛci, w których to mieszankach znajdują się korzystne proporcje kwasów tƂuszczowych oraz innych wartoƛci odĆŒywczych wspomagających wƂaƛciwe funkcjonowanie organizmu:

​

a) Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciÄ…ĆŒy,

b) Mieszanka dla osób intensywnie uprawiających sport,

c) Przekąska dla mƂodzieĆŒy.

bottom of page