„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ…ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ…ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoÅ›ci żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaÅ‚ów żywnoÅ›ciowych, wspóÅ‚finansowana jest ze Å›rodków Unii Europejskiej w ramach dziaÅ‚ania 16. WspóÅ‚praca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaÅ‚o uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sÅ‚onecznika, orzechy wÅ‚oskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaÅ‚y), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym.
Data:
24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland
​
Tytuł:
​
ORZECHY – JEDZ NA SZCZĘŚCIE!
​
MigdaÅ‚, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy wÅ‚oskie, to produkty spożywcze popularne na caÅ‚ym Å›wiecie o dużym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj sÄ… spożywane na surowo lub prażone. Ponadto sÄ… ważnymi skÅ‚adnikami przetworzonej żywnoÅ›ci, zwÅ‚aszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badaÅ„ wskazujÄ…cych, że orzechy sÄ… bogatym
źródÅ‚em nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych i wielu rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach zwiÄ…zków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a także zwiÄ…zki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, że konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody iloÅ›ciowego oznaczania serotoniny w różnych orzechach wykazaÅ‚y, że zwÅ‚aszcza orzechy wÅ‚oskie charakteryzujÄ… siÄ™ wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczęścia” oprócz redukowania stresu, lÄ™ku i odczuwania
szczęścia wpływa także na układ pokarmowy, przyśpieszając motorykę oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych i udział w procesach tworzenia czopa płytkowego.