top of page
x2067a-768x512.jpg.pagespeed.ic.xVg3zvpB7D.jpg

Data: 

24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland

​

TytuƂ: 

​

ORZECHY – JEDZ NA SZCZĘƚCIE!

​

MigdaƂ, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy wƂoskie, to produkty spoĆŒywcze popularne na caƂym ƛwiecie o duĆŒym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj są spoĆŒywane na surowo lub praĆŒone. Ponadto są waĆŒnymi skƂadnikami przetworzonej ĆŒywnoƛci, zwƂaszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badaƄ wskazujących, ĆŒe orzechy są bogatym
ĆșródƂem nienasyconych kwasów tƂuszczowych i wielu rozpuszczalnych w tƂuszczach związków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a takĆŒe związki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, ĆŒe konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody iloƛciowego oznaczania serotoniny w róĆŒnych orzechach wykazaƂy, ĆŒe zwƂaszcza orzechy wƂoskie charakteryzują się wysoką zawartoƛcią tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczęƛcia” oprócz redukowania stresu, lęku i odczuwania
szczęƛcia wpƂywa takĆŒe na ukƂad pokarmowy, przyƛpieszając motorykę oraz bierze udziaƂ w procesach krzepnięcia krwi poprzez obkurczanie naczyƄ krwionoƛnych i udziaƂ w procesach tworzenia czopa pƂytkowego.

bottom of page