top of page
x2067a-768x512.jpg.pagespeed.ic.xVg3zvpB7D.jpg

Data: 

24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland

Tytuł: 

ORZECHY – JEDZ NA SZCZĘŚCIE!

Migdał, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy włoskie, to produkty spożywcze popularne na całym świecie o dużym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj są spożywane na surowo lub prażone. Ponadto są ważnymi składnikami przetworzonej żywności, zwłaszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badań wskazujących, że orzechy są bogatym
źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu rozpuszczalnych w tłuszczach związków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a także związki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, że konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody ilościowego oznaczania serotoniny w różnych orzechach wykazały, że zwłaszcza orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczęścia” oprócz redukowania stresu, lęku i odczuwania
szczęścia wpływa także na układ pokarmowy, przyśpieszając motorykę oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych i udział w procesach tworzenia czopa płytkowego.

bottom of page