„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowało uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe uległy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.
Data:
24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland
Tytuł:
ORZECHY – JEDZ NA SZCZĘŚCIE!
Migdał, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy włoskie, to produkty spożywcze popularne na całym świecie o dużym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj są spożywane na surowo lub prażone. Ponadto są ważnymi składnikami przetworzonej żywności, zwłaszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badań wskazujących, że orzechy są bogatym
źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu rozpuszczalnych w tłuszczach związków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a także związki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, że konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody ilościowego oznaczania serotoniny w różnych orzechach wykazały, że zwłaszcza orzechy włoskie charakteryzują się wysoką zawartością tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczęścia” oprócz redukowania stresu, lęku i odczuwania
szczęścia wpływa także na układ pokarmowy, przyśpieszając motorykę oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych i udział w procesach tworzenia czopa płytkowego.