top of page
x2067a-768x512.jpg.pagespeed.ic.xVg3zvpB7D.jpg

Data: 

24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland

​

TytuÅ‚: 

​

ORZECHY – JEDZ NA SZCZĘŚCIE!

​

MigdaÅ‚, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy wÅ‚oskie, to produkty spożywcze popularne na caÅ‚ym Å›wiecie o dużym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj sÄ… spożywane na surowo lub prażone. Ponadto sÄ… ważnymi skÅ‚adnikami przetworzonej żywnoÅ›ci, zwÅ‚aszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badaÅ„ wskazujÄ…cych, że orzechy sÄ… bogatym
źródÅ‚em nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych i wielu rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach zwiÄ…zków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a także zwiÄ…zki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, że konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody iloÅ›ciowego oznaczania serotoniny w różnych orzechach wykazaÅ‚y, że zwÅ‚aszcza orzechy wÅ‚oskie charakteryzujÄ… siÄ™ wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczęścia” oprócz redukowania stresu, lÄ™ku i odczuwania
szczęścia wpływa także na układ pokarmowy, przyśpieszając motorykę oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych i udział w procesach tworzenia czopa płytkowego.

bottom of page