„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Data:
24.09.2019 | 10:21:14 | bakalland
â
TytuĆ:
â
ORZECHY – JEDZ NA SZCZÄĆCIE!
â
MigdaĆ, orzechy laskowe, arachidowe i orzechy wĆoskie, to produkty spoĆŒywcze popularne na caĆym Ćwiecie o duĆŒym znaczeniu handlowym. Zazwyczaj sÄ
spoĆŒywane na surowo lub praĆŒone. Ponadto sÄ
waĆŒnymi skĆadnikami przetworzonej ĆŒywnoĆci, zwĆaszcza produktów piekarniczych i cukierniczych. Istnieje wiele badaĆ wskazujÄ
cych, ĆŒe orzechy sÄ
bogatym
ĆșródĆem nienasyconych kwasów tĆuszczowych i wielu rozpuszczalnych w tĆuszczach zwiÄ
zków bioaktywnych, takich jak tokoferole, tokotrienole i fitosterole, a takĆŒe zwiÄ
zki fenolowe (Kornsteiner i wsp., 2006, Alasalvar i Pelvan, 2011, Maguire i wsp., 2004). Potwierdzono, ĆŒe konsumpcja orzechów zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych (Ros, 2010). Ostatnie badania nad opracowaniem metody iloĆciowego oznaczania serotoniny w róĆŒnych orzechach wykazaĆy, ĆŒe zwĆaszcza orzechy wĆoskie charakteryzujÄ
siÄ wysokÄ
zawartoĆciÄ
tej biogennej aminy (Yilmaz i wsp., 2019). Serotonina czyli „hormon szczÄĆcia” oprócz redukowania stresu, lÄku i odczuwania
szczÄĆcia wpĆywa takĆŒe na ukĆad pokarmowy, przyĆpieszajÄ
c motorykÄ oraz bierze udziaĆ w procesach krzepniÄcia krwi poprzez obkurczanie naczyĆ krwionoĆnych i udziaĆ w procesach tworzenia czopa pĆytkowego.