„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Data:
20.09.2019 | 16:26:19 | bakalland
â
TytuĆ:
â
NA DRODZE DO DOSKONAĆYCH BAKALII
â
W dn. 25-26.04.2019 r. ZespóĆ Laboratorium Produktów Naturalnych CBI Pro-Akademia odwiedziĆ ZakĆad Produkcyjny Bakalland SA w Janowie Podlaskim. Wizyta stanowiĆa kolejny etap projektu „DoskonaĆe Bakalie”, realizowanego w ramach DziaĆania „WspóĆpraca”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, finansowanego ze Ćrodków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Projekt jest realizowany przez konsorcjum naukowo-przemysĆowe w skĆadzie:
â EIG Finanse sp. z o.o. – firma doradcza i lider konsorcjum
â Centrum BadaĆ i Innowacji Pro-Akademia – jednostka naukowa
â Bakalland SA – duĆŒy przedsiÄbiorca, lider krajowego rynku bakalii.
Podczas wizyty przedstawiciele CBI Pro-Akademia omówili postÄpy w naszych pracach badawczych nad wykorzystaniem technologii mikrofalowego praĆŒenia nasion i orzechów w warunkach istotnie obniĆŒonego ciĆnienia. Z kolei przedstawiciele DziaĆu BadaĆ i Rozwoju
Bakalland SA zaprezentowali istniejÄ
cy ciÄ
g technologiczny do praĆŒenia nasion i orzechów oraz urzÄ
dzenia do pakowania, w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej. Wspólnie dyskutowaliĆmy nad kolejnymi etapami projektu, które przybliĆŒÄ
nas do „DoskonaĆych Bakalii” – nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe (zawartoĆÄ wybranych kwasów tĆuszczowych i steroli) ulegnÄ
poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym. Nowy produkt trafi na rynki nie tylko naszego kraju, ale i caĆego Ćwiata (z uwagi na intensywnÄ
dziaĆalnoĆÄ eksportowÄ
Bakalland SA), ze szczególnym naciskiem na EuropÄ ZachodniÄ
, AfrykÄ oraz Bliski i Daleki Wschód. WiÄcej informacji na temat projektu moĆŒna znaleĆșÄ na stronach internetowych Komisji Europejskiej oraz CBI Pro-Akademia.