„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowało uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe uległy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.
Partnerzy projektu
Grupę Operacyjną „Doskonałe bakalie” tworzą 3 podmioty:
-
Lider projektu EIG Finance Sp. z o. o – podmiot doradczy posiadający potencjał osobowy o ogromnym doświadczeniu w zarządzaniu projektami w tym współfinansowanymi dotacjami unijnymi.
-
Przedsiębiorca Bakalland SA. -duży przedsiębiorca, krajowy lider na rynku bakalii. Firma dysponuje ogromnym potencjałem technologicznym, osobowym i marketingowym gwarantującym sprawną realizację dużego przedsięwzięcia inwestycyjnego oraz wdrożenia na rynek gamy nowego produktu.
-
Jednostka naukowa: Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia będąca interdyscyplinarną jednostką naukową, prowadzącą prace badawcze i działalność dydaktyczną z zakresu nauk technicznych
i społecznych od 1996 roku. Jej zespół tworzy ponad 200 ekspertów, uznawanych w środowisku biznesowym i akademickim.