„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ…ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ…ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoÅ›ci żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaÅ‚ów żywnoÅ›ciowych, wspóÅ‚finansowana jest ze Å›rodków Unii Europejskiej w ramach dziaÅ‚ania 16. WspóÅ‚praca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaÅ‚o uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sÅ‚onecznika, orzechy wÅ‚oskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaÅ‚y), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym.
Partnerzy projektu
GrupÄ™ OperacyjnÄ… „DoskonaÅ‚e bakalie” tworzÄ… 3 podmioty:
​
-
Lider projektu EIG Finance Sp. z o. o – podmiot doradczy posiadajÄ…cy potencjaÅ‚ osobowy o ogromnym doÅ›wiadczeniu w zarzÄ…dzaniu projektami w tym wspóÅ‚finansowanymi dotacjami unijnymi.
-
Przedsiębiorca Bakalland SA. -duży przedsiębiorca, krajowy lider na rynku bakalii. Firma dysponuje ogromnym potencjałem technologicznym, osobowym i marketingowym gwarantującym sprawną realizację dużego przedsięwzięcia inwestycyjnego oraz wdrożenia na rynek gamy nowego produktu.
-
Jednostka naukowa: Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia będąca interdyscyplinarną jednostką naukową, prowadzącą prace badawcze i działalność dydaktyczną z zakresu nauk technicznych
i spoÅ‚ecznych od 1996 roku. Jej zespóÅ‚ tworzy ponad 200 ekspertów, uznawanych w Å›rodowisku biznesowym i akademickim.