top of page
1-ETAP.jpg

Data: 

16.12.2019 | 18:59:14 | bakalland

​

TytuƂ: 

​

POƻYTECZNE TƁUSZCZE

​

Jednym ze ĆșródeƂ energii w poĆŒywieniu czƂowieka są tƂuszcze. Stanowią ĆșródƂo kwasów tƂuszczowych w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tƂuszczowych (NNKT) oraz witamin rozpuszczalnych w tƂuszczach (A, D, E, K). TƂuszcze stanowią materiaƂ budulcowy dla komórek, tkanek i narządów oraz do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych. W zaleĆŒnoƛci od liczby podwójnych wiązaƄ, kwasy tƂuszczowe dzieli się na:

  • nasycone (SFA – ang. Saturated Fatty Acids),

  • jednonienasycone (MUFA – ang. Monounsaturated Fatty Acids),

  • wielononienasycone (PUFA – ang. Polyunsaturated Fatty Acids).

 

Z kolei ze względu na poƂoĆŒenie pierwszego podwójnego wiązania licząc od metylowego koƄca dzieli się je na grupę ω-3, czyli rodzina kwasu alfa-linolenowego (ALA) (pierwsze podwójne wiązanie przy 3. atomie węgla, licząc od grupy CH3) oraz ω-6, tzw. rodzina kwasu linolowego (LA) (pierwsze podwójne wiązanie przy 6. atomie węgla). Są to tƂuszcze egzogenne, muszą być dostarczone wraz z poĆŒywieniem. Ich ĆșródƂem są roƛliny, ryby, owoce morza, ale takĆŒe produkty roƛlinne, takie jak: orzechy, szczególnie orzechy wƂoskie, a takĆŒe nasiona, na przykƂad sƂonecznika. Przeciętna zawartoƛć tƂuszczu w orzechach wynosi okoƂo 50%. Orzechy wƂoskie wyróĆŒnia największa zawartoƛć wielonienasyconych kwasów tƂuszczowych zaliczanych do NNKT. WaĆŒnym aspektem przemawiającym za wƂączaniem orzechów wƂoskich do codziennej diety jest zachowanie prawidƂowego stosunku NNKT z rodziny ω-6 i ω-3 który, powinien wynosić 5:1. W zaleĆŒnoƛci od gatunku profil kwasów tƂuszczowych róĆŒni się. Kwas linolowy występuje w większych iloƛciach w olejach jadalnych, np. w: sƂonecznikowym, a w mniejszych iloƛciach w rzepakowym. Kwas alfa-linolenowy występuje w większych iloƛciach w oleju lnianym (50 %), a w niewielkich iloƛciach znajduje się w oleju rzepakowym i sojowym oraz powszechnie w bƂonach chloroplastów roƛlin. DziaƂanie kwasów tƂuszczowych w organizmie jest wielokierunkowe. Kwasy tƂuszczowe z rodziny n-3 wykazują prozdrowotne oddziaƂywanie na organizm czƂowieka między innymi poprzez udziaƂ w metabolizmie lipidów. Przyczyniają się równieĆŒ do zahamowania rozwoju miaĆŒdĆŒycy, powodują zmniejszenie skƂonnoƛci do tworzenia się zakrzepów, zmniejszają stÄ™ĆŒenie triacylogliceroli oraz cholesterolu frakcji LDL, a takĆŒe zmniejszają objawy chorób o podƂoĆŒu zapalnym. NNKT z rodziny n-6 wspomagają leczenie cukrzycy, nowotworów, otyƂoƛci oraz przyczyniają się do obniĆŒenia ciƛnienia tętniczego krwi. Najnowsze zalecenia dotyczące ĆŒywienia rekomendują spoĆŒywanie orzechów, szczególnie wƂoskich jako ĆșródƂo egzogennych NNKT.

bottom of page