„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Data:
16.12.2019 | 18:59:14 | bakalland
â
TytuĆ:
â
POĆ»YTECZNE TĆUSZCZE
â
Jednym ze ĆșródeĆ energii w poĆŒywieniu czĆowieka sÄ tĆuszcze. StanowiÄ ĆșródĆo kwasów tĆuszczowych w tym niezbÄdnych nienasyconych kwasów tĆuszczowych (NNKT) oraz witamin rozpuszczalnych w tĆuszczach (A, D, E, K). TĆuszcze stanowiÄ materiaĆ budulcowy dla komórek, tkanek i narzÄ dów oraz do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych. W zaleĆŒnoĆci od liczby podwójnych wiÄ zaĆ, kwasy tĆuszczowe dzieli siÄ na:
-
nasycone (SFA – ang. Saturated Fatty Acids),
-
jednonienasycone (MUFA – ang. Monounsaturated Fatty Acids),
-
wielononienasycone (PUFA – ang. Polyunsaturated Fatty Acids).
Z kolei ze wzglÄdu na poĆoĆŒenie pierwszego podwójnego wiÄ zania liczÄ c od metylowego koĆca dzieli siÄ je na grupÄ ω-3, czyli rodzina kwasu alfa-linolenowego (ALA) (pierwsze podwójne wiÄ zanie przy 3. atomie wÄgla, liczÄ c od grupy CH3) oraz ω-6, tzw. rodzina kwasu linolowego (LA) (pierwsze podwójne wiÄ zanie przy 6. atomie wÄgla). SÄ to tĆuszcze egzogenne, muszÄ byÄ dostarczone wraz z poĆŒywieniem. Ich ĆșródĆem sÄ roĆliny, ryby, owoce morza, ale takĆŒe produkty roĆlinne, takie jak: orzechy, szczególnie orzechy wĆoskie, a takĆŒe nasiona, na przykĆad sĆonecznika. PrzeciÄtna zawartoĆÄ tĆuszczu w orzechach wynosi okoĆo 50%. Orzechy wĆoskie wyróĆŒnia najwiÄksza zawartoĆÄ wielonienasyconych kwasów tĆuszczowych zaliczanych do NNKT. WaĆŒnym aspektem przemawiajÄ cym za wĆÄ czaniem orzechów wĆoskich do codziennej diety jest zachowanie prawidĆowego stosunku NNKT z rodziny ω-6 i ω-3 który, powinien wynosiÄ 5:1. W zaleĆŒnoĆci od gatunku profil kwasów tĆuszczowych róĆŒni siÄ. Kwas linolowy wystÄpuje w wiÄkszych iloĆciach w olejach jadalnych, np. w: sĆonecznikowym, a w mniejszych iloĆciach w rzepakowym. Kwas alfa-linolenowy wystÄpuje w wiÄkszych iloĆciach w oleju lnianym (50 %), a w niewielkich iloĆciach znajduje siÄ w oleju rzepakowym i sojowym oraz powszechnie w bĆonach chloroplastów roĆlin. DziaĆanie kwasów tĆuszczowych w organizmie jest wielokierunkowe. Kwasy tĆuszczowe z rodziny n-3 wykazujÄ prozdrowotne oddziaĆywanie na organizm czĆowieka miÄdzy innymi poprzez udziaĆ w metabolizmie lipidów. PrzyczyniajÄ siÄ równieĆŒ do zahamowania rozwoju miaĆŒdĆŒycy, powodujÄ zmniejszenie skĆonnoĆci do tworzenia siÄ zakrzepów, zmniejszajÄ stÄĆŒenie triacylogliceroli oraz cholesterolu frakcji LDL, a takĆŒe zmniejszajÄ objawy chorób o podĆoĆŒu zapalnym. NNKT z rodziny n-6 wspomagajÄ leczenie cukrzycy, nowotworów, otyĆoĆci oraz przyczyniajÄ siÄ do obniĆŒenia ciĆnienia tÄtniczego krwi. Najnowsze zalecenia dotyczÄ ce ĆŒywienia rekomendujÄ spoĆŒywanie orzechów, szczególnie wĆoskich jako ĆșródĆo egzogennych NNKT.