
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.

Data:
31.03.2020 | 11:12:00 | bakalland
â
TytuĆ:
â
REALIZACJA ETAPU II OPERACJI W ZAKĆADZIE BAKALLAND S.A. W JANOWIE PODLASKIM
â
W etapie II projektu w zakĆadzie Bakalland S.A. w Janowie Podlaskim przeprowadzono inwestycjÄ, dziÄki której infrastruktura zakĆadu zostaĆa wzbogacona o urzÄ dzenia i maszyny technologiczne do produkcji praĆŒonych nasion i orzechów oraz o urzÄ dzenia laboratoryjne, które pozwolÄ na miejscu w zakĆadzie kontrolowaÄ jakoĆÄ podczas wytwarzania produktów o nowych, dotÄ d niespotykanych cechach sensorycznych.
WdroĆŒenie nowej technologii oraz wytycznych do prowadzenia procesów technologicznych wymagaĆo nastÄpujÄ cych aktywnoĆci:
– przeprowadzenie badaĆ w jednostce naukowej; w ramach etapu II wykonano badania przechowalnicze (20 prób technologicznych) surowców praĆŒonych mikrofalowo wedĆug zoptymalizowanych parametrów, dla róĆŒnych czasów przechowywania, badania dotyczyĆy nastÄpujÄ cych cech: jakoĆÄ sensoryczna, parametry tekstury (pomiar instrumentalny), wybrane parametry tĆuszczu (parametry fizyko-chemiczne, kwasy tĆuszczowe, fitosterole);
– utworzenie dedykowanego ciÄ gu technologicznego, w którym umieszczono maszyny i urzÄ dzenia stricte procesowe jak i te, które przygotowujÄ po przyjÄciu surowiec do dalszej obróbki technologicznej;
– utworzenia stanowisk kontroli jakoĆci poprzez wyposaĆŒenie DziaĆu JakoĆci w urzÄ dzenia i maszyny, które na miejscu – w zakĆadzie produkcyjnym – pozwolÄ na bieĆŒÄ cÄ kontrolÄ procesu wytwarzania nowych produktów;
Maszyny i urzÄ dzenia technologiczne zakupione w projekcie to miÄdzy innymi:
– praĆŒalnik mikrofalowy – dziÄki jego zastosowaniu moĆŒliwe jest wytworzenie i wprowadzenia na rynek nowych produktów o nowych, dotÄ d niespotykanych cechach sensorycznych; praĆŒenie mikrofalowe odbywa siÄ w komorach pod obniĆŒonym ciĆnieniem; praĆŒenie mikrofalowe pozwala uzyskaÄ walory smakowe dotÄ d nieosiÄ galne metodami konwencjonalnymi; obniĆŒone ciĆnienie warunkuje Ćagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ danemu utlenianiu i rozpadowi substancji aktywnych, takich jak witaminy; dziÄki zastosowaniu obniĆŒonego ciĆnienia oraz mikrofal moĆŒliwe jest osiÄ gniÄcie efektu puffingu w wytwarzanych produktach;
– sortownik optyczny – jego zadaniem jest sortowanie surowca na róĆŒne frakcje – te odpowiednie do procesu mikrofalowego praĆŒenia zostajÄ przekazane do praĆŒenia; natomiast te, które nie sÄ odpowiednie do praĆŒenia, zostajÄ wykorzystane w innych procesach;
– maszyna do pasteryzacji, sterylizacji i fumigacji – zadaniem urzÄ dzenia jest przygotowanie nasion i orzechów do procesu dalszej obróbki; dziÄki zastosowaniu tego urzÄ dzenia moĆŒna przeprowadziÄ trzy róĆŒne zabiegi nad surowcem, które przygotujÄ go do dalszej obróbki bez zastosowania Ćrodków chemicznych, czy wysokich temperatur i dĆugich czasów ekspozycji na warunki, które nie sÄ optymalne do uzyskania produktów, w których kwasy tĆuszczowe i ich profil zawarte w surowcach uĆŒytych do ich wytworzenia, nie zostajÄ zmienione,
– maszyna do praĆŒenia orzechów i dosuszania owoców – zadaniem tej maszyny jest przygotowanie surowca do dalszej obróbki; dziÄki tej maszynie moĆŒliwe bÄdzie obniĆŒenie wilgotnoĆci uĆŒywanych do praĆŒenia surowców, ale takĆŒe wstÄpne upraĆŒenie orzechów (oraz ich przyprawienie);
– generator azotu wraz z przyĆÄ czeniem – dziÄki temu urzÄ dzeniu moĆŒliwe jest wytwarzanie azotu, który jako gaz obojÄtny, wykorzystywany jest do pakowania praĆŒonych orzechów i nasion w atmosferze ochronnej, w której zmiany oksydacyjne tĆuszczów w okresie przechowywania sÄ bardzo ograniczone i wydĆuĆŒone w czasie; dziÄki zastosowaniu azotu wytwarzanego w opisywanym urzÄ dzeniu, moĆŒliwa jest rezygnacja z azotu dostarczanego do zakĆadu w butlach;
– X-RAY-detector – dziÄki zastosowaniu technologii x-ray moĆŒliwe jest przeĆwietlanie paczek z zapakowanym produktem i eliminowanie tych z nich, które zawieraÄ mogÄ jakiekolwiek elementy, które nie stanowiÄ poĆŒÄ danego materiaĆu (np. ĆodyĆŒki, kawaĆki Ćupin orzechów); technologia x-ray jest szczególnie wymagana i niezbÄdna w przypadku, gdy produkt zapakowany zostaje w opakowania metalizowane;
– lampy UV – zadaniem lamp UV jest sterylizacja powierzchni, na których znajdowaÄ bÄdzie siÄ pakowany po praĆŒeniu mikrofalowym materiaĆ, jest to bardzo waĆŒne w aspekcie zapewnienia czystoĆci mikrobiologicznej wytwarzanego produktu.
DziaĆ JakoĆci zakĆadu w Janowie Podlaskim wyposaĆŒony zostaĆ w urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ ce zachowaniu bezpieczeĆstwa produkcji:
– dilutor – urzÄ dzenie sĆuĆŒÄ ce do przygotowania próbek w analizie mikrobiologicznej. MoĆŒliwoĆÄ precyzyjnego odwaĆŒanie próbek oraz automatyczne rozcieĆczanie odpowiedniÄ iloĆciÄ rozpuszczalnik,
– ĆaĆșnia wodna – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ ce do podgrzewania podĆoĆŒy mikrobiologicznych,
– homogenizator – przeznaczony jest do rozdrabniania produktów o charakterze staĆym. Próbki zamyka siÄ w sterylnych woreczkach, a nastÄpnie wkĆada do komory urzÄ dzenia. DziÄki temu nie zachodzi ryzyko zanieczyszczenia homogenizowanej substancji pozostaĆoĆciami poprzedniej,
– licznik kolonii – sĆuĆŒy do badania obecnoĆci drobnoustrojów (bakterie, grzyby, pleĆnie) w produktach. UrzÄ dzenie umoĆŒliwia zliczanie kolonii od 0 do 1999 na szalkach Petriego o Ćrednicy 55, 65, 90 i 150 mm, za pomocÄ dowolnego pisaka. Zastosowane oĆwietlenie z moĆŒliwoĆciÄ regulacji jego intensywnoĆci pozwala na uzyskanie wysokiego kontrastu i komfortowÄ pracÄ. Proces zliczania odbywa siÄ intuicyjnie,
– statyw na woreczki – umoĆŒliwiajÄ czyste i uporzÄ dkowane przechowywanie woreczków z próbkami,
– vortex (wytrzÄ sarka) – urzÄ dzenie sĆuĆŒÄ ce do mieszania roztworów w probówkach,
– demineralizator – urzÄ dzenie sĆuĆŒy do demineralizacji wody (uzyskiwanie wody destylowanej) na potrzeby badaĆ w ramach kontroli jakoĆci,
– chĆodziarka – urzÄ dzenie sĆuĆŒy do przechowywania w odpowiedniej temperaturze próbek surowców oraz podĆoĆŒy mikrobiologicznych wykorzystywanych w badaniach,
– autoklaw – urzÄ dzenie sĆuĆŒy do sterylizacji pĆynów, pipet, szkĆa, odpadów niebezpiecznych oraz umoĆŒliwia przygotowanie agarów,
– wagosuszarka – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ do okreĆlania wilgotnoĆci produktów metodÄ termografii metrycznej,
– urzÄ dzenie do pomiaru aktywnoĆci wody – urzÄ dzenie sĆuĆŒy do szybkiego pomiaru wilgotnoĆci. Pozwala okreĆliÄ na bieĆŒÄ co czy produkt nie jest zbyt wilgotny do pakowania (co grozi rozwojem pleĆni),
– waga analityczna – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ do odwaĆŒania próbek produktów, badania jakoĆci i proporcji produktów, sÄ niezbÄdne przy wiÄkszoĆci wykonywanych analiz,
– pHmetr – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ do pomiaru pH przygotowywanych pĆynów,
– termometr – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ do badania i kontrolowania temperatury w inkubatorach,
– pipety automatyczne – urzÄ dzenia sĆuĆŒÄ do pipetowania podĆoĆŒy i posiewów,
– inkubator – inkubatory mikrobiologiczne przeznaczone sÄ do prowadzenia dĆugotrwaĆych hodowli w optymalnych warunkach, umoĆŒliwiajÄ przechowywania próbek do wzrostu mikroorganizmów w celu badania aktywnoĆci drobnoustrojów,
– suszarka laboratoryjna – urzÄ dzenie przeznaczone do suszenia, podgrzewania oraz innych prac zwiÄ zanych z podwyĆŒszonÄ temperaturÄ . Suszarka jest uĆŒywana do suszenia sprzÄtu laboratoryjnego oraz do okreĆlania wilgotnoĆci produktów metodÄ tradycyjnÄ .