top of page
x2-ETAP-768x512.jpg.pagespeed.ic.euEiV0wnxN.jpg

Data: 

31.03.2020 | 11:12:00 | bakalland

​

TytuƂ: 

​

REALIZACJA ETAPU II OPERACJI W ZAKƁADZIE BAKALLAND S.A. W JANOWIE PODLASKIM

​

W etapie II projektu w zakƂadzie Bakalland S.A. w Janowie Podlaskim przeprowadzono inwestycję, dzięki której infrastruktura zakƂadu zostaƂa wzbogacona o urządzenia i maszyny technologiczne do produkcji praĆŒonych nasion i orzechów oraz o urządzenia laboratoryjne, które pozwolą na miejscu w zakƂadzie kontrolować jakoƛć podczas wytwarzania produktów o nowych, dotąd niespotykanych cechach sensorycznych.

WdroĆŒenie nowej technologii oraz wytycznych do prowadzenia procesów technologicznych wymagaƂo następujących aktywnoƛci:

– przeprowadzenie badaƄ w jednostce naukowej; w ramach etapu II wykonano badania przechowalnicze (20 prób technologicznych) surowców praĆŒonych mikrofalowo wedƂug zoptymalizowanych parametrów, dla róĆŒnych czasów przechowywania, badania dotyczyƂy następujących cech: jakoƛć sensoryczna, parametry tekstury (pomiar instrumentalny), wybrane parametry tƂuszczu (parametry fizyko-chemiczne, kwasy tƂuszczowe, fitosterole);

– utworzenie dedykowanego ciągu technologicznego, w którym umieszczono maszyny i urządzenia stricte procesowe jak i te, które przygotowują po przyjęciu surowiec do dalszej obróbki technologicznej;

– utworzenia stanowisk kontroli jakoƛci poprzez wyposaĆŒenie DziaƂu Jakoƛci w urządzenia i maszyny, które na miejscu – w zakƂadzie produkcyjnym – pozwolą na bieĆŒÄ…cą kontrolę procesu wytwarzania nowych produktów;

Maszyny i urządzenia technologiczne zakupione w projekcie to między innymi:

– praĆŒalnik mikrofalowy – dzięki jego zastosowaniu moĆŒliwe jest wytworzenie i wprowadzenia na rynek nowych produktów o nowych, dotąd niespotykanych cechach sensorycznych; praĆŒenie mikrofalowe odbywa się w komorach pod obniĆŒonym ciƛnieniem; praĆŒenie mikrofalowe pozwala uzyskać walory smakowe dotąd nieosiągalne metodami konwencjonalnymi; obniĆŒone ciƛnienie warunkuje Ƃagodniejszy przebieg procesu i zapobiega niepoĆŒÄ…danemu utlenianiu i rozpadowi substancji aktywnych, takich jak witaminy; dzięki zastosowaniu obniĆŒonego ciƛnienia oraz mikrofal moĆŒliwe jest osiągnięcie efektu puffingu w wytwarzanych produktach;

– sortownik optyczny – jego zadaniem jest sortowanie surowca na róĆŒne frakcje – te odpowiednie do procesu mikrofalowego praĆŒenia zostają przekazane do praĆŒenia; natomiast te, które nie są odpowiednie do praĆŒenia, zostają wykorzystane w innych procesach;

– maszyna do pasteryzacji, sterylizacji i fumigacji – zadaniem urządzenia jest przygotowanie nasion i orzechów do procesu dalszej obróbki; dzięki zastosowaniu tego urządzenia moĆŒna przeprowadzić trzy róĆŒne zabiegi nad surowcem, które przygotują go do dalszej obróbki bez zastosowania ƛrodków chemicznych, czy wysokich temperatur i dƂugich czasów ekspozycji na warunki, które nie są optymalne do uzyskania produktów, w których kwasy tƂuszczowe i ich profil zawarte w surowcach uĆŒytych do ich wytworzenia, nie zostają zmienione,

– maszyna do praĆŒenia orzechów i dosuszania owoców – zadaniem tej maszyny jest przygotowanie surowca do dalszej obróbki; dzięki tej maszynie moĆŒliwe będzie obniĆŒenie wilgotnoƛci uĆŒywanych do praĆŒenia surowców, ale takĆŒe wstępne upraĆŒenie orzechów (oraz ich przyprawienie);

– generator azotu wraz z przyƂączeniem – dzięki temu urządzeniu moĆŒliwe jest wytwarzanie azotu, który jako gaz obojętny, wykorzystywany jest do pakowania praĆŒonych orzechów i nasion w atmosferze ochronnej, w której zmiany oksydacyjne tƂuszczów w okresie przechowywania są bardzo ograniczone i wydƂuĆŒone w czasie; dzięki zastosowaniu azotu wytwarzanego w opisywanym urządzeniu, moĆŒliwa jest rezygnacja z azotu dostarczanego do zakƂadu w butlach;

– X-RAY-detector – dzięki zastosowaniu technologii x-ray moĆŒliwe jest przeƛwietlanie paczek z zapakowanym produktem i eliminowanie tych z nich, które zawierać mogą jakiekolwiek elementy, które nie stanowią poĆŒÄ…danego materiaƂu (np. ƂodyĆŒki, kawaƂki Ƃupin orzechów); technologia x-ray jest szczególnie wymagana i niezbędna w przypadku, gdy produkt zapakowany zostaje w opakowania metalizowane;

– lampy UV – zadaniem lamp UV jest sterylizacja powierzchni, na których znajdować będzie się pakowany po praĆŒeniu mikrofalowym materiaƂ, jest to bardzo waĆŒne w aspekcie zapewnienia czystoƛci mikrobiologicznej wytwarzanego produktu.

DziaƂ Jakoƛci zakƂadu w Janowie Podlaskim wyposaĆŒony zostaƂ w urządzenia sƂuĆŒÄ…ce zachowaniu bezpieczeƄstwa produkcji:

– dilutor – urządzenie sƂuĆŒÄ…ce do przygotowania próbek w analizie mikrobiologicznej. MoĆŒliwoƛć precyzyjnego odwaĆŒanie próbek oraz automatyczne rozcieƄczanie odpowiednią iloƛcią rozpuszczalnik,

– ƂaĆșnia wodna – urządzenia sƂuĆŒÄ…ce do podgrzewania podƂoĆŒy mikrobiologicznych,

– homogenizator – przeznaczony jest do rozdrabniania produktów o charakterze staƂym. Próbki zamyka się w sterylnych woreczkach, a następnie wkƂada do komory urządzenia. Dzięki temu nie zachodzi ryzyko zanieczyszczenia homogenizowanej substancji pozostaƂoƛciami poprzedniej,

– licznik kolonii – sƂuĆŒy do badania obecnoƛci drobnoustrojów (bakterie, grzyby, pleƛnie) w produktach. Urządzenie umoĆŒliwia zliczanie kolonii od 0 do 1999 na szalkach Petriego o ƛrednicy 55, 65, 90 i 150 mm, za pomocą dowolnego pisaka. Zastosowane oƛwietlenie z moĆŒliwoƛcią regulacji jego intensywnoƛci pozwala na uzyskanie wysokiego kontrastu i komfortową pracę. Proces zliczania odbywa się intuicyjnie,

– statyw na woreczki – umoĆŒliwiają czyste i uporządkowane przechowywanie woreczków z próbkami,

– vortex (wytrząsarka) – urządzenie sƂuĆŒÄ…ce do mieszania roztworów w probówkach,

– demineralizator – urządzenie sƂuĆŒy do demineralizacji wody (uzyskiwanie wody destylowanej) na potrzeby badaƄ w ramach kontroli jakoƛci,

– chƂodziarka – urządzenie sƂuĆŒy do przechowywania w odpowiedniej temperaturze próbek surowców oraz podƂoĆŒy mikrobiologicznych wykorzystywanych w badaniach,

– autoklaw – urządzenie sƂuĆŒy do sterylizacji pƂynów, pipet, szkƂa, odpadów niebezpiecznych oraz umoĆŒliwia przygotowanie agarów,

– wagosuszarka – urządzenia sƂuĆŒÄ… do okreƛlania wilgotnoƛci produktów metodą termografii metrycznej,

– urządzenie do pomiaru aktywnoƛci wody – urządzenie sƂuĆŒy do szybkiego pomiaru wilgotnoƛci. Pozwala okreƛlić na bieĆŒÄ…co czy produkt nie jest zbyt wilgotny do pakowania (co grozi rozwojem pleƛni),

– waga analityczna – urządzenia sƂuĆŒÄ… do odwaĆŒania próbek produktów, badania jakoƛci i proporcji produktów, są niezbędne przy większoƛci wykonywanych analiz,

– pHmetr – urządzenia sƂuĆŒÄ… do pomiaru pH przygotowywanych pƂynów,

– termometr – urządzenia sƂuĆŒÄ… do badania i kontrolowania temperatury w inkubatorach,

– pipety automatyczne – urządzenia sƂuĆŒÄ… do pipetowania podƂoĆŒy i posiewów,

– inkubator – inkubatory mikrobiologiczne przeznaczone są do prowadzenia dƂugotrwaƂych hodowli w optymalnych warunkach, umoĆŒliwiają przechowywania próbek do wzrostu mikroorganizmów w celu badania aktywnoƛci drobnoustrojów,

– suszarka laboratoryjna – urządzenie przeznaczone do suszenia, podgrzewania oraz innych prac związanych z podwyĆŒszoną temperaturą. Suszarka jest uĆŒywana do suszenia sprzętu laboratoryjnego oraz do okreƛlania wilgotnoƛci produktów metodą tradycyjną.

bottom of page