
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.

Data:
18.02.2020 | 09:09:00 | bakalland
â
TytuĆ:
â
INNOWACJA MARKETINGOWA OPRACOWANA W RAMACH PROJEKTU
â
W ramach operacji planowana byĆa do opracowania i wdroĆŒenia innowacja marketingowa w zakresie stworzenia mieszanek pestek i orzechów dedykowanych dla róĆŒnych grup ludnoĆci, w których to mieszankach znajdowaÄ siÄ bÄdÄ korzystne proporcje kwasów tĆuszczowych oraz innych wartoĆci odĆŒywczych wspomagajÄ cych wĆaĆciwe funkcjonowanie organizmu.
Opisane poniĆŒej mieszanki okreĆlone zostaĆy na podstawie przeprowadzonych w ramach operacji prac badawczo-rozwojowych, doĆwiadczeĆ nabytych przez konsorcjantów Grupy operacyjnej na rzecz innowacji DOSKONAĆE BAKALIE w czasie realizacji projektu. Wszystkie nasiona i orzechy praĆŒone sÄ metodÄ mikrofalowÄ . SzczegóĆowe parametry procesu praĆŒenia metodÄ mikrofalowÄ zostaĆy okreĆlone w ramach przeprowadzonych prac badawczo-rozwojowych (miÄdzy innymi: czas praĆŒenia danych orzechów / pestek, moc urzÄ dzeĆ, podciĆnienie).
â
1. Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciÄ ĆŒy:
a) SkĆad:
Orzech wĆoski 50%
MigdaĆy 30%
Orzech laskowy 20%
b) ĆčródĆo:
Kwasy omega-3
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B6
â
2. Mieszanka dla osób intensywnie uprawiajÄ cych sport:
a) SkĆad:
MigdaĆy 30%
SĆonecznik 30%
Orzech wĆoski 20%
Orzech laskowy 20%
b) ĆčródĆo:
Kwasy omega-6
Kwasy omega-3
Sterole
â
3. PrzekÄ ska dla mĆodzieĆŒy:
a) SkĆad:
MigdaĆy 50%
Orzech wĆoski 30%
Orzech laskowy 20%
b) ĆčródĆo:
Kwasy omega-3
Kwasy omega-6
Witamina B2 Witamina B6