„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowało uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe uległy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.
Data:
18.02.2020 | 09:09:00 | bakalland
Tytuł:
INNOWACJA MARKETINGOWA OPRACOWANA W RAMACH PROJEKTU
W ramach operacji planowana była do opracowania i wdrożenia innowacja marketingowa w zakresie stworzenia mieszanek pestek i orzechów dedykowanych dla różnych grup ludności, w których to mieszankach znajdować się będą korzystne proporcje kwasów tłuszczowych oraz innych wartości odżywczych wspomagających właściwe funkcjonowanie organizmu.
Opisane poniżej mieszanki określone zostały na podstawie przeprowadzonych w ramach operacji prac badawczo-rozwojowych, doświadczeń nabytych przez konsorcjantów Grupy operacyjnej na rzecz innowacji DOSKONAŁE BAKALIE w czasie realizacji projektu. Wszystkie nasiona i orzechy prażone są metodą mikrofalową. Szczegółowe parametry procesu prażenia metodą mikrofalową zostały określone w ramach przeprowadzonych prac badawczo-rozwojowych (między innymi: czas prażenia danych orzechów / pestek, moc urządzeń, podciśnienie).
1. Mieszanka orzechów dla kobiet w okresie ciąży:
a) Skład:
Orzech włoski 50%
Migdały 30%
Orzech laskowy 20%
b) Źródło:
Kwasy omega-3
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B6
2. Mieszanka dla osób intensywnie uprawiających sport:
a) Skład:
Migdały 30%
Słonecznik 30%
Orzech włoski 20%
Orzech laskowy 20%
b) Źródło:
Kwasy omega-6
Kwasy omega-3
Sterole
3. Przekąska dla młodzieży:
a) Skład:
Migdały 50%
Orzech włoski 30%
Orzech laskowy 20%
b) Źródło:
Kwasy omega-3
Kwasy omega-6
Witamina B2 Witamina B6