„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 16. Współpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowało uzyskaniem nasion i orzechów (pestki słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnościowe uległy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.
Data:
03.02.2020 | 12:10:00 | bakalland
Tytuł:
ZAKOŃCZENIE REALIZACJI PROJEKTU
Zgodnie z harmonogramem, w dniu 31 stycznia 2020 roku zakończona została operacja Grupy operacyjnej na rzecz innowacji DOSKONAŁE BAKALIE pod nazwą: „Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartości żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiałów żywnościowych”. Trwają przygotowania wniosku o płatność końcową wraz z załącznikami, planowanego do złożenia w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.