„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ…ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ…ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoÅ›ci żywieniowej, a także niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaÅ‚ów żywnoÅ›ciowych, wspóÅ‚finansowana jest ze Å›rodków Unii Europejskiej w ramach dziaÅ‚ania 16. WspóÅ‚praca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaÅ‚o uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sÅ‚onecznika, orzechy wÅ‚oskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaÅ‚y), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnoÅ›ciowe ulegÅ‚y poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także miÄ™dzynarodowym.
Etapy Realizacji
Realizacja operacji podzielona została na 2 etapy.
​
Etap I – polegaÅ‚ bÄ™dzie na przeprowadzeniu prac rozwojowych w skali póÅ‚przemysÅ‚owej i przemysÅ‚owej dla technologii mikrofalowego prażenia surowców (nasiona, orzechy) w warunkach istotnie obniżonego ciÅ›nienia.
Wykonane zostanÄ… badania porównawcze surowców podlegajÄ…cych prażeniu mikrofalowemu zgodnie z opracowanym rozwiÄ…zaniem, prażonych konwencjonalnie oraz nieprażonych.
Przeprowadzone zostanÄ… również badania przechowalnicze surowców prażonych mikrofalowo wedÅ‚ug zoptymalizowanych parametrów, dla próbek przechowywanych przez okresy o różnej dÅ‚ugoÅ›ci. Na koniec planuje siÄ™ opracowanie skÅ‚adu recepturowego i zasad przygotowania co
najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod wzglÄ™dem zawartoÅ›ci wybranych kwasów tÅ‚uszczowych i steroli.
Etap I realizowany będzie przez jednostkę naukową wchodzącą w skład konsorcjum.
​
Etap II – polegaÅ‚ bÄ™dzie na przeprowadzeniu inwestycji w zakÅ‚adzie produkcyjnym konsorcjanta – Bakalland SA. – zlokalizowanym w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie). IstniejÄ…ca infrastruktura zakÅ‚adu zostanie uzupeÅ‚niona o:
• ciÄ…g technologiczny do prażenia mikrofalowego i mieszanego nasion i orzechów w warunkach istotnie obniżonego ciÅ›nienia oraz urzÄ…dzeÅ„ do pakowania w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej,
• zestaw urzÄ…dzeÅ„ do kontroli jakoÅ›ci produktów.
Wytypowanie najkorzystniejszych parametrów procesu technologicznego w zakresie prażenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniżonego ciÅ›nienia oraz w zakresie przechowalnictwa na etapie prac rozwojowych w poÅ‚Ä…czeniu z utworzeniem dedykowanego ciÄ…gu technologicznego i staÅ‚Ä…
kontrola jakości stanowią podstawowe uwarunkowania dla wdrożenia nowej technologii.
Wdrożenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sÅ‚onecznika, orzechy wÅ‚oskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaÅ‚y), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz żywnoÅ›ciowe
ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a także międzynarodowym.