top of page

Etapy Realizacji

Realizacja operacji podzielona zostaƂa na 2 etapy.

​

Etap I – polegaƂ będzie na przeprowadzeniu prac rozwojowych w skali póƂprzemysƂowej i przemysƂowej dla technologii mikrofalowego praĆŒenia surowców (nasiona, orzechy) w warunkach istotnie obniĆŒonego ciƛnienia.
Wykonane zostaną badania porównawcze surowców podlegających praĆŒeniu mikrofalowemu zgodnie z opracowanym rozwiązaniem, praĆŒonych konwencjonalnie oraz niepraĆŒonych.
Przeprowadzone zostaną równieĆŒ badania przechowalnicze surowców praĆŒonych mikrofalowo wedƂug zoptymalizowanych parametrów, dla próbek przechowywanych przez okresy o róĆŒnej dƂugoƛci. Na koniec planuje się opracowanie skƂadu recepturowego i zasad przygotowania co
najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod względem zawartoƛci wybranych kwasów tƂuszczowych i steroli.
Etap I realizowany będzie przez jednostkę naukową wchodzącą w skƂad konsorcjum.

​

Etap II – polegaƂ będzie na przeprowadzeniu inwestycji w zakƂadzie produkcyjnym konsorcjanta – Bakalland SA. – zlokalizowanym w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie). Istniejąca infrastruktura zakƂadu zostanie uzupeƂniona o:

• ciąg technologiczny do praĆŒenia mikrofalowego i mieszanego nasion i orzechów w warunkach istotnie obniĆŒonego ciƛnienia oraz urządzeƄ do pakowania w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej,

• zestaw urządzeƄ do kontroli jakoƛci produktów.

Wytypowanie najkorzystniejszych parametrów procesu technologicznego w zakresie praĆŒenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniĆŒonego ciƛnienia oraz w zakresie przechowalnictwa na etapie prac rozwojowych w poƂączeniu z utworzeniem dedykowanego ciągu technologicznego i staƂą
kontrola jakoƛci stanowią podstawowe uwarunkowania dla wdroĆŒenia nowej technologii.

WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sƂonecznika, orzechy wƂoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaƂy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoƛciowe
ulegną poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe międzynarodowym.

bottom of page