„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu Opracowanie udoskonalonych produktów o ulepszonej wartoĆci ĆŒywieniowej, a takĆŒe niekonwencjonalnego procesu obróbki termicznej materiaĆów ĆŒywnoĆciowych, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocowaĆo uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe ulegĆy poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.
Etapy Realizacji
Realizacja operacji podzielona zostaĆa na 2 etapy.
â
Etap I – polegaĆ bÄdzie na przeprowadzeniu prac rozwojowych w skali póĆprzemysĆowej i przemysĆowej dla technologii mikrofalowego praĆŒenia surowców (nasiona, orzechy) w warunkach istotnie obniĆŒonego ciĆnienia.
Wykonane zostanÄ
badania porównawcze surowców podlegajÄ
cych praĆŒeniu mikrofalowemu zgodnie z opracowanym rozwiÄ
zaniem, praĆŒonych konwencjonalnie oraz niepraĆŒonych.
Przeprowadzone zostanÄ
równieĆŒ badania przechowalnicze surowców praĆŒonych mikrofalowo wedĆug zoptymalizowanych parametrów, dla próbek przechowywanych przez okresy o róĆŒnej dĆugoĆci. Na koniec planuje siÄ opracowanie skĆadu recepturowego i zasad przygotowania co
najmniej 3 mieszanek badanych pestek i orzechów najkorzystniejszych pod wzglÄdem zawartoĆci wybranych kwasów tĆuszczowych i steroli.
Etap I realizowany bÄdzie przez jednostkÄ naukowÄ
wchodzÄ
cÄ
w skĆad konsorcjum.
â
Etap II – polegaĆ bÄdzie na przeprowadzeniu inwestycji w zakĆadzie produkcyjnym konsorcjanta – Bakalland SA. – zlokalizowanym w Janowie Podlaskim (woj. lubelskie). IstniejÄ
ca infrastruktura zakĆadu zostanie uzupeĆniona o:
• ciÄ
g technologiczny do praĆŒenia mikrofalowego i mieszanego nasion i orzechów w warunkach istotnie obniĆŒonego ciĆnienia oraz urzÄ
dzeĆ do pakowania w tym w warunkach atmosfery kontrolowanej,
• zestaw urzÄ
dzeĆ do kontroli jakoĆci produktów.
Wytypowanie najkorzystniejszych parametrów procesu technologicznego w zakresie praĆŒenia mikrofalowego w warunkach istotnie obniĆŒonego ciĆnienia oraz w zakresie przechowalnictwa na etapie prac rozwojowych w poĆÄ
czeniu z utworzeniem dedykowanego ciÄ
gu technologicznego i staĆÄ
kontrola jakoĆci stanowiÄ
podstawowe uwarunkowania dla wdroĆŒenia nowej technologii.
WdroĆŒenie innowacyjnej technologii przetwórczej w wyniku realizacji projektu zaowocuje uzyskaniem nasion i orzechów (pestki sĆonecznika, orzechy wĆoskie, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdaĆy), których parametry sensoryczne (smak, zapach, barwa) oraz ĆŒywnoĆciowe
ulegnÄ
poprawie w stosunku do oferty na rynku polskim, a takĆŒe miÄdzynarodowym.